Yöunilla on valtava merkitys koko perheen jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Toisinaan pieni ja helppokin muutos voi ratkaista vauvan nukkumisongelmat.
Vauvan nukkumis järjestelyt herättävät valtavasti tunteita ja keskustelua. Toiset vannovat perhepedin nimeen ja toiset taas eivät ymmärrä alkuunkaan miksi kukaan haluaisi nukkua perhepedissä. Jotkut kammoksuvat unikouluja ja joku taas on kokenut unikoulun pelastuksena. Uniasioihin ei varmasti ole yhtä oikeaa totuutta olemassakaan.
Mikäli teidän perheessänne kaikki nukkuvat hyvin, suosittelen teitä jatkamaan samalla mallilla! Jos vauva ei nuku ja huonosti nukutut yöt alkavat verottaa jaksamistanne päivällä, suosittelen lämpimästi miettimään muutosta johonkin. Olemme listanneet 10 mielestämme parhaiten toimivaa vinkkiä, joista voit valita ne, jotka todennäköisesti toimisivat teillä.
1. Kun vauva herää, odota hetki ennen kuin menet hänen luokse
Vauvan unisykli on pituudeltaan noin 50 minuuttia. Unisyklin loppuessa uni kevenee ja vauva voi alkaa liikkua, äännellä, itkeskellä pienesti ja jopa avata silmänsä. Usein vauva kuitenkin vielä jatkaisi uniaan mikäli hänen annetaan tehdä niin. Sen sijaan jos vanhempi tässä vaiheessa menee nostamaan vauvan syliin, vauva luultavasti herää kokonaan. Vanhempi saattaa myös alkaa keinuttaa vauvaa tai nostaa hänet rinnalle, jolloin vauva saattaa jatkaa vielä unia. Tässä on kuitenkin se ongelma, että vauva oppii tarvitsevansa vanhempansa avuksi uudelleen nukahtamiseen. Tällöin hän herää jatkossa, mikäli vanhempi ei olekaan auttamassa häntä nukahtamaan.
Vauvan herätessä kannattaa siis odottaa hetki ennen kuin menet hänen luokseen. Näin hän oppii hakemaan unta itse ja oppii siirtymään unisyklistä seuraavaan unisykliin ilman vanhempansa apua. Jos vauva alkaa itkeä kunnolla tai selkeästi herää, saat tietysti mennä hänen luokseen.

2. Pura imetysassosiaatio
Imetysassosiaatio tarkoittaa sitä, että vauva on oppinut yhdistämään nukahtamisen maidon imemiseen. Kun hän siirtyy syvästä unesta kevyempään uneen, hän havahtuu siihen ettei tissi enää olekaan hänen suussaan ja herää tähän. Takaisin uneen päästäkseen hän tarvitsee taas rinnan suuhunsa.
Syöminen ja nukkuminen tulisi siis erottaa toisistaan. Illalla vauvan voi vaikkapa imettää olohuoneessa kylläiseksi ja siirtyä sitten makuuhuoneeseen unta hakemaan. Kun vauva syö yöllä olisi hyvä jos hän ei nukahtaisi rinnalle vaan hänet laskettaisiin syömisen jälkeen puoliunisena takaisin nukkumapaikkaansa. Halutessaan voi tehdä myös niin että nostaa nukkuvan vauvan rinnalta takaisin sänkyyn niin että vauva hieman havahtuu unesta ja huomaa että hänet on siirretty.
Tärkeintä on kuitenkin pitää huolta siitä, että illalla nukkumaan mennessä vauva ainakin nukahtaisi ilman rintaa. Vauva olettaa olosuhteiden pysyvän samoina läpi yön ja mikäli hän on illalla nukahtanut tissi suussa, hän haluaa sen suuhun myös herätessään unisyklien välillä. Yöllä vauva voi sitten vaikka nukahtaa rinnalle mikäli öisin koette hankalaksi pitää syömisen ja nukkumisen erillään.
3. Isä nukuttaa
Jos päätätte lähteä purkamaan imetysassosiaatiota, voi vauva voi olla helpompi saada nukkumaan, jos isä nukuttaa hänet. Imettävä äiti haisee maidolle ja muistuttaa vauvaa syömisestä. Äidin nukuttaessa vauvaa voi pientä alkaa kiukuttaa jos hän on tottunut saamaan maitoa aina halutessaan. Vauva ei ymmärrä miksi iltaisin äiti ei annakkaan hänelle maitoa vaikka onkin vieressä.
4. Luo tutut iltarutiinit ja toista ne aina ennen nukkumaanmenoa
Tämä vinkki toimii erityisesti silloin jos vauvalla kestää illalla kauan nukahtaa. Suunnitelkaa perheellenne tietty iltarutiini, joka toistuu joka päivä samalla tavalla. Iltarutiini voi olla esimerkiksi iltapala, vaipan ja yövaatteiden vaihto, hampaiden pesu ja iltasatu. Ei ole niinkään väliä millainen iltarutiininne on, tärkeää on vain että se toistuu samanlaisena joka ilta. Iltarutiinin ei kannata kuitenkaan olla mahdottoman pitkä, jotta jaksatte toistaa sen päivittäin.
Kun samat rutiinit toistuvat päivästä toiseen, vauva oppii tutun kaavan. Vauva yhdistää iltarutiinit nukkumaan menoon ja osaa jo virittäytyä siihen että kohta mennään nukkumaan.

5. Päivärytmi kuntoon
Jos nukahtaminen kestää, syynä saattaa olla myös väärin ajoitetut tai liian pitkät päiväunet. Vauvan viimeiset päiväunet saattavat ajoittua liian lähelle yöunia. Kokeile siis aikaistaa viimeisiä päiväunia tai jättää yhdet päiväunet pois (mikäli vauva vielä nukkuu useammat päiväunet). Vaikka vauva nukkuisi vain yhdet päiväunet, voi olla että ne ovat liian pitkät. Voit kokeilla herättää vauvaa päiväunilta hieman aikaisemmin ja katsoa helpottuuko vauvan nukahtaminen illalla.
6. Rauhoita ilta – rauhallista tekemistä ja valoja himmeämmällä
Jo alkuillasta kannattaa alkaa rauhoittaa toimintaa, jotta uni tulisi vauvalle helpommin. Rajuimmat riehumisleikit kannattaa jättää päiväsaikaan. Iltaisin voi vaikkapa lueskella kirjoja, lauleskella tai kylpeä.
Nukkumaanmeno ajan lähestyessä kannattaa myös vähitellen alkaa himmentämään valoja. Näin vauva oppii yön ja päivän eron. Valojen himmentäminen viestii vauvalle nukkumaanmenon lähestymisestä.
7. Hanki pimennysverhot
Jos vauva nukkuu yön hyvin mutta herää aamulla todella aikaisin, kannattaa kokeilla pimennysverhoja (ainakin kesällä/keväällä). Valon lisääntyminen aamulla kertoo elimistölle, niin aikuisilla kuin vauvoillakin, että on aika herätä. Pimennysverhojen kokeileminen on halpa ratkaisu jos se takaa pidemmät unet koko perheelle.
8. Kokeile unikoulua
Monille tulee unikouluista ensimmäisenä mieleen ”huudatusunikoulu”, jossa lapsi jätetään yksin nukahtamaan vaikka hän itkisikin. Tälläistä menetelmää ei enää suositella käytettävän. Unikouluja on kuitenkin olemassa monia erilaisia ja suurin osa nykyään käytettävistä unikouluista onkin lempeitä. Unikouluja on niin monia etten lähde tässä artikkelissa käymään niitä läpi syvällisemmin. Voit kuitenkin helposti etsiä aiheesta lisää tietoa googlettamalla.
9. Kokeile kohina lelua
Whisbear on pehmolelu, joka pitää kohisevaa ääntä. Tämä kohina rauhoittaa monia vauvoja, sillä se muistuttaa kohdun äänimaisemaa. Päälle laitettaessa nalle kohisee ensin 40 minuuttia ja sen jälkeen hiljenee vähitellen. Jos vauva alkaa äännellä kesken unien, nallen itkusensori havaitsee sen ja nalle alkaa taas kohista. Kaikkien vauvojen uniongelmia tämä nalle ei tietystikkään ratkaise mutta moni äiti on kokenut nallesta olleen ison avun vauvan nukkumisessa.
Whisbear on alkuperäinen kohina lelu mutta sen tullessa suosioon muutkin valmistajat alkoivat kehitellä leluja, jotka toimivat samalla tavalla kuin Whisbear. Zazu-unilelu tunnistaa vauvan itkun ja alkaa rauhoitella vauvaa soittamalla valittua ääntä. Siinä on valmiina 7 erilaista ääntä (hyssyttely, sydämensyke, luonnonäänet jne.) ja lisäksi nauhoitustoiminto, jolla voit nauhoittaa leluun haluamaasi ääntä. Zazu unileluja on useita erilaisia ja eri hintaisia.
10. Kokeile siirtymistä perhepedistä pinnasänkyyn
Perhepedissä on ihana nukkua mutta mikäli yöt ovat todella rauhattomia eikä muiden keinojen kokeilusta ole apua, voi olla kannattavaa kokeilla pinnasänkyyn siirtymistä. Joskus voi käydä niin, että perhepedissä nukkunut vauva nukkuukin paremmin pinnasängyssä omassa rauhassaan. Vanhemman kääntyily, äänet tai levoton uni saattavat häiritä vauvan unta ja hän herää siitä syystä.
Muista päiväunet itsekin jos vauva ei nuku öisin
Valvominen ja väsymys kuuluu luultavasti jokaiseen vauvaperheeseen ajoittain. Vähintään kun vauva on kipeä tai tekee hampaita, hän yleensä nukkuu normaalia huonommin. Jos vauva ei nuku öisin, muista itsekin paikata huonoja yöunia päiväunilla. Väsymyksen keskellä voi tulla epätoivoinen olo ja tuntua siltä, ettei valvominen lopu ikinä. Huonosti nukutut yötkin ovat kuitenkin vain vaihe. Ennemmin tai myöhemmin tulee taas vaihe kun nukutte kaikki paremmin. Siihen asti yritä olla uskomatta synkkiä ajatuksia, jotka helposti valtaavat mielen väsyneenä <3