vauva-ei-syo

Vauva ei syö – 12 vinkkiä, joilla saat vauvan syömään paremmin

Nykyisten suositusten mukaan vauvan tulisi aloittaa kiinteät ruoat 4-6 kuukauden iässä. Näin pienen vauvan kanssa ei kannata vielä huolestua vaikka syödyt määrät olisivat pieniä. Vauva vasta tutustuu syömiseen. Noin 7 kuukaudesta eteenpäin olisi kuitenkin jo tärkeää kasvun kannalta, että vauva saisi muutakin ravintoa kuin maitoa.

Joskus pieni ja helppo muutoskin voi herättää vauvan kiinnostuksen ruokaa kohtaan. Listasimme 12 vinkkiä, joita kannattaa kokeilla jos vauva ei syö hyvin.

1. Jos vauva ei syö, kokeilkaa sekä sormiruokailua että soseita

Moni vanhempi valitsee joko soseet tai sormiruokailun. Jos vauva syö huonosti, kannattaa kokeilla molempia. Sormiruokailija saattaakin yllättää syömällä soseita reilun määrän ja soseruokailija saattaakin innostua siitä, että saakin syödä itse.

2. Soseruokailijalle kaksi lusikkaa

Jos vauva syö soseita, ota hänelle kaksi lusikkaa. Vauva voi toisella lusikalla yrittää syödä itse ja sinä saat toisella lusikalla samalla syötettyä häntä. Usein vauvan huomio on hänen kädessään olevassa lusikassa ja hän tulee huomaamattaankin syöneeksi.

Sormiruokaillessa vauvalle taas kannattaa antaa täysi ruokarauha eli olla puuttumatta vauvan syömiseen. Sormiruokailun idea on siinä, että vauva saa syödä itse. Sormiruokailussa on turvallisuudenkin kannalta tärkeää, että vauva on tietoinen suussaan olevasta ruoasta, joten vanhemman ei kannata laittaa hänen suuhunsa mitään.

3. Tutustu lapsesi mieltymyksiin

Vauvan syödessä kannattaa tarkkailla mistä hän pitää ja mistä ei. Syökö hän mielummin ruoan kylmänä vai lämpimänä? Syökö hän mieluiten lautaselta, pullosta vai smoothie pussista? Tykkääkö hän sileästä vai hieman karkeammasta soseesta vai haluaako hän sormiruokailla? Mikä on hänen lempiruokansa? Millaista ruokaa hänen on helppo syödä ja millaisen kanssa hänellä on haasteita? Lasta tarkkaillessa kannattaa unohtaa kokonaan omat mieltymyksensä. Vaikka et itse pitäisi vaikkapa kylmästä ruoasta, lapsesi saattaakin pitää.

vauva-ei syö
Jos vauva ei syö hyvin, kannattaa kokeilla sekä sormiruokailua että soseita.

4. Ruokailuvälineet kuntoon

Nykyään myynnissä on monenlaisia ruokailua helpottavia välineitä, joita kannattaa ehdottomasti testata. Eri alojen ammattilaiset ovat kehittäneet Ezpz ruokailuvälineet pienten syömäreiden ruokailu haasteet huomioiden, joten niitä kannattaa ehdottomasti testata. Uudelleen täytettävien smoothie pussien avulla voit tarjota lapselle helposti itse tekemääsi ruokaa niin että lapsi saa kuitenkin syödä itse.

Markkinoilla on myös niin sanottuja maistelu tutteja, joihin voit laittaa vaikkapa hedelmiä palasina ja vauva saa imeskeltyä niitä tutin reikien läpi. Olemme kokeneet nämä näppärinä erityisesti ravintolassa kun vauva pitäisi saada viihtymään aloillaan vähän kauemmin.

5. Ruoalla saa leikkiä!

Tehkää ruokailuhetkistä yhteinen mielekäs leikki. Voitte valmistaa ruoan yhdessä ja vauva voi taitojensa mukaan osallistua ruoan valmistukseen. Hän voi vaikkapa sekoittaa aineksia.

Syökää samaa ruokaa ja tutkikaa ruokaa yhdessä käyttäen kaikkia aisteja. Yritä saada lapsi kiinnostumaan ruoasta. Voitte haistella, maistella, kokeilla ja katsella. Voit kysellä vauvalta kysymyksiä. Tykkäätkö tästä? Miltä tämä tuntuu? Onko tämä makeaa? Millainen ääni kuuluu kun tätä puree? Tässä on tärkeää, että vanhempi on aktiivisesti mukana.

vauva ei syö paljoa
Muista pitää ruokailu iloisena tapahtumana silloinkin kun vauva ei syö.

6. Pidä ruokailutilanne positiivisena

Älä stressaa siitä, paljonko vauva syö. Jos et pysty olemaan stressaamatta, koita ainakin olla näyttämättä huoltasi vauvalle. Vaikka vauva olisi syönyt huonosti, älä kommentoi sitä ääneen mitenkään. Tärkeintä on että ruokahetki pysyy positiivisena ja vauvalle muodostuu mielikuva siitä, että syöminen on mukavaa.

Kiinnitä huomiota myös siihen, millaisia asioita keskustelette ruokaillessa aikuisten kesken. Ruokaillessa ei tulisi puida ongelmia vaan keskittyä iloiseen jutusteluun. Vauva aistii kyllä tunnelman vaikkei puhetta vielä ymmärtäisikään.

7. Älä anna maitoa juuri ennen ruokailua

Jos vauva juo paljon maitoa, se luonnollisesti vähentää syödyn ruoan määrää. Jos vauva ei syö riittävästi ”oikeaa ruokaa”, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei vauva joisi maitoa juuri ennen ruokailua. Usein myös yöimetysten lopettaminen lisää vauvan ruokahalua päivisin. Tilanteen mukaan voi miettiä, onko tälläisille toimille tarvetta.

8. Tee annoksesta houkutteleva

Toisinaan ruoan asettelulla voi olla paljonkin väliä. Voit koittaa tehdä annoksesta mahdollisimman houkuttelevan visuaalisesti. Ruoasta voi tehdä erilaisia kuvioita. Puuroon voi vaikkapa taiteilla hymynaaman tai eläimen hedelmistä tai marjoista.

Joskus pieni annoskoko voi houkutella vauvaa maistelemaan. Iso annos voi lannistaa vauvaa, eikä hän halua edes maistaa. Lisäähän saa aina otettua, jos vauva innostuu syömään.

Osa vauvoista ei halua syödä jos ruoat koskevat toisiaan ja maut sekoittuvat keskenään. Tähän hyvä apu on lokerolautanen jossa on seinämiä lautasen keskellä. Tällöin saa helposti eroteltua kasviksen omaan koloonsa, perunan omaan ja lihan omaansa.

vauva syö
Vauva syö paremmin, jos lautasella on aina myös jotain tuttua.

9. Laita lautaselle aina jotain tuttua syötävää

Kun tutustutte uusiin ruokiin, laita lautaselle aina myös jotain ennestään tuttua ruokaa. Vauva alkaa helpommin maistella tuttuja ruokia. Näin ruokahalu syttyy ja hän todennäköisesti alkaa maistella myös uusia ruokia.

10. Vaikka vauva ei syö, älä tuputa!

Jos vauvalle tuputetaan ruokaa, se voi sotkea vauvan kylläisyyssignaalin. On hyvä, että vauva oppii itse tunnistamaan koska on nälkäinen ja koska kylläinen. Vauvan ruokahalu vaihtelee päivittäin. Jos vauva ei syönyt aterialla paljoa, seuraavaa ateriaa voi aikaistaa.

11. Koko perhe syö yhdessä

Yrittäkää järjestää ruokailunne niin, että koko perhe syö yhdessä. Kun vauva näkee, että muutkin syövät, hänkin kiinnostuu ruoasta helpommin. Esimerkin näyttämisellä on joskus paljon tehoa.

12. Lähtekää piknikille

Usein ruoka maistuu paremmin ulkona. Voitte pakata ruuat mukaan ja lähteä ulos syömään joko piknik viltille, puiston pöydän ääreen tai vaikkapa laavulle.

+ Mieti, onko huoleen oikeasti aihetta?

Vanhempien yksi yleisimmistä huolenaiheista taitaa olla se, että vauva (tai lapsi) ei syö riittävästi. Kannattaa miettiä onko huoleen aidosti aihetta. Jos vauva kasvaa huonosti, kannattaa asiaan tietysti suhtautua vakavasti ja hakea vaikkapa neuvolan kautta ammattilaisilta apua.

Jos vauva kuitenkin kasvaa hienosti, ei yleensä ole tarpeellista ottaa suurta stressiä syömisestä. Yleensä lapset kyllä tietävät minkä verran ruokaa tarvitsevat kasvaakseen ja syövät riittävästi. Me aikuiset usein yliarvioimme lasten ruokamäärän tarpeen. Nautitaan syömisestä yhdessä riippumatta siitä, minkä verran kukakin syö 🙂

+ Haluatko lukea aiheesta lisää?

Mielestämme parhaat vauvojen / taaperoiden ruokailusta kirjoitetut kirjat on Simppeliä sormiruokailua ja Samasta padasta. Näihin kannattaa ehdottomasti tutustua!